Pečení nejen na neděli.
Je vám tento název povědomý? Podobnost se známým televizním pořadem není náhodná. S dětmi v mateřské škole jsme se pustili do sladkého i slaného pečení. A tak jako v pořadu jsme využili regionální potraviny. Cesta k pečeným bramborům byla ale dlouhá. Na jaře děti na našich školních záhonek brambory zasázely, celé jaro a léto je pečlivě zalévaly, a pak už nás čekala podzimní sklizeň. Děti měly velkou radost z úrody zlatavých pokladů. Pak už zbývalo brambory pečlivě omýt a nakrájet na úhledné kousky a pod dohledem paní učitelky nechat dozlatova upéct. Chuť byla opravdu výtečná a všichni si na nich pochutnali. Nakonec jich bylo ještě málo, mnozí si chtěli přidat. Další plodinou, kterou jsme zpracovali, byla jablíčka, která jsme nasbírali na vycházce do okolí vesnice. A co je nejčastější podzimní moučník? Samozřejmě jablečný závin neboli štrúdl. Děti strouhaly jablka jako o závod, jablečnou směs hojně ochutily skořicových cukrem a potom pečlivě proplétaly těsto, aby šťáva nevytekla. Výsledkem byly děti nadšeny. Zlatavá nohavice mizela rychlostí blesku. Opravdu všichni si pochutnali. Tak takhle probíhalo naše pečení, ne v neděli, ale v pátek.